Резервирай
Home Град София

Град София

Герб на СофияЗа София

Град София е столица и най-голям град на Република България. Намира се в подножието на планина Витоша в западната част на страната.

София е град на 2400 години. Неговото древно име Сердика, идва от древното келтско племе Серди, които основават град през 5 век пр.н.е. Градът бил сравнително малък до 1879 година, когато е обявен за столица на България.

Град София е 15-ти по големина, сред градовете в Европейският съюз с население около 1 300 000 души, като концентрира повечето големи университети, културни и бизнес институции в България.

 

Имена

Под името Сердика, градът е записан в Латински, Старогръцки и Византийски източници в Античността и Средновековието. Неговото древно име Сердика, идва от древното келтско племе Серди.

Другото име Триадица, се споменава в средновековните гръцки източници. Българското име Средец е било широко използвано за града през Средновековието.

В сегашното си име София е използвано за пръв път от българския цар Иван Шишман през 14-ти век.

География

Развитието на София, като значим град се дължи на централното му разположение на Балканите. Той е разположен в западната част на България, в северното подножие на Витоша планина, в Софийската котловина, която е заобиколена от планини от всички страни. Долината е със средна надморска височина от 550 метра. Три планински прохода водят към града, които са ключови пътища от древността, свързващи Адриатическо море и Централна Европа с Черно и Егейско море.

През и до град София минават няколко реки: Искър, Перловска и Владайска. Градът е известен с многобройните си минерални и термални извори. Изкуствени язовири са построени през двадесети век.

Град София се намира на 130 километра северозападно от Пловдив, вторият по големина град в България, 340 километра западно от Бургас и 380 километра западно от Варна, главно пристанище на България.

Градът е по-малко от 200 километраот границите с три страни: 55 км от Калотина на границата с Република СърбИЯ, 113 километра  от Гюешево на границата с Република Македония и 183 km от гръцката граница при Кулата.

София е с площ от 1344 кв. км.

Климат

София има влажен континентален климат със средна годишна температура от 10 ° C.

Зимите са студени и снежни. В най-студените дни температурите могат да паднат до -15 ° C или дори по-ниски, най-вече през януари. Около 60 дни през година в град София има снежна покривка.

Летата са топли и слънчеви. През лятото, градът като цяло остава малко по-хладен от други части на България, благодарение на своята надморска височина, въпреки това, София е подложен на горещи вълни с високи температури, достигащи и надхвърлящи понякога 35 ° C в най-горещите дни, особено през юли и август.

Есента в София е кратка с променливо и динамично време.

В град София, валежите са от 587 мм  годишно, достигайки своя пик в края на пролетта и началото на лятото, когато бурите са често явление.

 

Запознаваме Ви с новата политика на хотел Атлантик за поверителност. Ние и наши партньори събираме данни за Вашите активностти чрез автоматизирани инструменти. Ако искате да разберете повече за "бисквитките" и какви други възможности за избор имате, моля натиснете тук!

EU Cookie Directive