Резервирай
clock
14:49
Home София хотели

София хотели

София хотели

Ако сте на хотел в София и търсите информация за нейните забележителности, красиви места и събитията в нея:

Забележнителности в София

Като столица и най-голям град в България - град София, има много забележителности, красиви места и събития, които трябва да бъдат посетени.

Храм-паметник „Свети Александър Невски“

Храмът представлява внушителна базилика в неовизантийски стил с множество куполи, полукуполи и малки цилиндрични сводове и ясно изразен централен купол.

Считан е за символ на българската столица. Намира се в центъра на София, на едноименния площад.

Църквата Света София“

Построена през четвърти век на мястото на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, Света София е най-старата църква в София

Църквата представлява базилика с нартекс, три кораба и тристенна апсида, като историята на София е тясно свързана с този храм.

Народният театър "Иван Вазов"

Народният театър „Иван Вазов“ е най-старият театър в България. Той е наследник на софийската драматична група „Сълза и смях“, която от 1904 г. се нарича Български народен театър.

Сградата е построена в близост до бившия княжески дворец в София, по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер, завършена е в края на 1906 г.

Софийският университет "Св. Климент Охридски"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямото висше учебно заведение в България.

Главната сграда, проектирана от френския архитект Бреансон, впечатлява с интересната си и внушителна архитектура. Построена е с даренията на видните финансисти и търговци, братята Евлоги и Христо Георгиеви през 1934 г.

Народното събрание

Сградата на заема централно положение на площад Народно събрание. Стилът и е неоренесанс, като на фронтона е изписан девизът „Съединението прави силата“. Сградата на Народното събрание е исторически, архитектурен и художествен паметник на културата от национално значение.

Ротондата “Св. Георги”

Църквата „Георги Победоносец“, се намира във вътрешния двор между сградите на хотел Шератон и Президентството в София на ниво с няколко метра по-ниско от съвременните софийски улици. Според мнозина, това е най-старата запазена сграда в града, построена по времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики.

Църквата "Света Неделя"

Църквата "Света Неделя" е катедрала на Софийската митрополия. До църквата се намира площад със същото име.

В началото на 50-те години на XIX в., Софийската митрополия и Софийската градска църковна община решили да изградят нов катедрален храм. През 1856 г. започва строежа на новата църква. Тя е базилика с дължина 35,5 метра и ширина 19 метра.

Витоша

Витоша е планина в Западна България. Най-високата и точка е Черни връх (2290 m). Така тя се нарежда на четвърто място по височина в България след Рила, Пирин и Стара планина.

Национална галерия за чуждестранно изкуство

Галерията се помещава в стара столична сграда, бивша печатница, проектирана от виенския архитект Фридрих Швамбергер.

Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, открита на 5 ноември 1985 г., като галерия към фондация „Св. св. Кирил и Методий“.

Царският дворец

Бившият царски дворец в София се намира в центъра на София на площад „Княз Александър“ №1. В двореца днес се помещават Националната художествена галерия и Националният етнографски музей.

 

Запознаваме Ви с новата политика на хотел Атлантик за поверителност. Ние и наши партньори събираме данни за Вашите активностти чрез автоматизирани инструменти. Ако искате да разберете повече за "бисквитките" и какви други възможности за избор имате, моля натиснете тук!

EU Cookie Directive